Geweven doek

Een geweven doek verschilt van een rekbare doek in rekbaarheid. Die is minimaal bij een geweven doek. Een geweven doek is in heel veel materialen verkrijgbaar. Meest gangbaar is katoen, opgevolgd door een zogenaamde blend van katoen met bijvoorbeeld linnen, wol, zijde of hennep. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en draagkwaliteiten.

De doeken zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Voor de meest gebruikte knopen wordt uitgegaan van een basismaat. Hiermee kan je veel verschillende knopen doen. Het maatadvies is als volgt:

  • Tot kledingmaat 34, doekmaat 5 (4,20m)
  • Kledingmaat 34 tot en met 42, doekmaat 6 (4,60m)
  • Vanaf kledingmaat 44, doekmaat 7 (5,20m)

Hierbij is de maat van je kindje niet van belang.

Met een geweven doek kun je op je buik, rug of heup dragen. Er zijn ontelbaar veel verschillende knopen mogelijk. De meest gebruikte knoop om op de buik te dragen voor pasgeboren kindjes is de Front Wrap Cross Carry (FWCC). Om op de rug te dragen is dit de Rucksack Carry (Ruck). Wordt je kindje al wat groter dan wordt vaak de Double Hammock (DH) gebruikt.

Een Ringsling is een korte geweven doek met aan één zijde vastgenaaide ringen. Hiermee wordt over het algemeen op de heup gedragen.

Een geweven doek past zich altijd aan aan de grootte van je kindje en kan mede daarom tot ver in de kleutertijd gebruikt worden.